5 x ei!

Een ei hoort erbij. Eieren kun je natuurlijk op verschillende manieren eten. Ben je op zoek naar inspiratie? Hier vind je een aantal verschillende manieren om je ei te bereiden!

omelet

1. Op 1 het gekookte ei. Wil je ei zacht, half zacht of hard? Het kan allemaal. Breng een pannetje water aan de kook en leg het ei erin. Voor een zacht ei kook je het 3 minuutjes. Een half zacht ei zo’n 4-5 minuten en een hard ei kook je in 8 minuten. Spoel je ei na het koken dire

ct af onder koud water, anders gaart het door.

2. Het gebakken ei op 2. Je kunt je ei op verschillende manieren bakken. Met gebroken dooier, hele dooier, hard of zacht.. Wil je de dooier heel houden, dan wordt het een spiegelei.  Laat het ei voorzichtig in de pan glijden en zet het vuur laag. Draai het ei niet om. Wil je ei liever wat minder zacht, dan kun je de dooier breken en het ei tijdens het bakken een keertje omdraaien. Lekker op een boterham met ham, kaas of groenten.

omelet3. Het omelet! Ook het omelet kun je op verschillende manieren klaar maken. Je kunt er eigenlijk van alles aan toevoegen. Hier een basisrecept voor het omelet. Neem 2 eieren en breek deze in een kommetje. Doe en een scheutje melk en een snufje zout bij en klop de eieren los. Verhit wat olie of boter in de koekenpan en laat het ei mengsel in de pan glijden. Draai de pan tot het ei de hele bodem bedekt. Zet het vuur wat lager en wacht tot de bovenkant van het omelet droog is. Je kunt hm dan dubbelklappen. Je kunt je recept uitbreiden door bijvoorbeeld kaas, stukjes ham of spek, spinazie, plakjes champignons, ui en/of paprika toe te voegen aan het geklopte ei.

4. Dan hebben we nog het roerei. Voor 1 persoon  kun je 2 eieren gebruiken, wat boter en 2 eetlepels melk. Breek de eieren boven een kom en doe de melk erbij. Klop de eieren los. Verhit de boter in een pan en giet het eimengsel erbij. Blijf tijdens het bakken het ei door elkaar roeren met een spatel. Het roerei is klaar als het bijna is gestold.

5. Als laatste het gepocheerde ei. Eigenlijk kook je het ei, zonder de schil. Iets lastiger dan bovenstaande recepten, maar wel erg lekker! Breng een pan met water en een scheut azijn aan de kook. Als het water tegen de kook aanzit ga je met een lepel of spatel in het water rond roeren zodat er een soort draaikolk ontstaan. Pak het ei en breek het boven de pan. Laat het ei in het draaide water vallen en laat het 3 tot 5 minuten koken. Breng op smaak met peper en zout
Hieronder zie je een instructiefilmpje van de AH voor het maken van een gepocheerd ei.

Misschien vind je dit ook leuk...